Raynauld hastalığı, Özellikle parmaklardaki küçük atardamarların spazmı sonucu buralardaki derinin geçici olarak soluklaşması ve morarması {siyanoz] ile özgünleşen nedeni bilinmeyen bir hastalıktır. Damarlardaki spazm daha çok soğuğa maruz kalmayla (örneğin soğuk su ile el yıkama ya da soğuk hava) ya da sinirlenme ile ortaya çıkar. Hastalık atağı birkaç dakikadan, birkaç saate kadar sürebilir. Atak başladığında ellerin rengi önce soluktur. Daha sonra eller morarır.
Atağın sonlarına doğru ise ellerde kızarıklık gelişir.
Damar spazmı sırasında eller soğur, parmaklarda his kusurları gelişir. Bazı vakalarda hasta ağrıdan da yakınır. Raynauld hastalığı genç kadınlarda daha sık görülür. Hastalık her iki elide etkiler.
Bazı kimselerde ise bilinen bazı etkenlere bağlı olarak bir ya da iki elde aynı raynauld hastahğındaki belirtilere benzeyen belirtiler ortaya çıkar. Bu duruma ise “Raynauld fenomeni” denilmektedir.
Raynauld hastalığının kesin bir tedavisi bilinmemektedir. Ancak hastaların kesinlikle sigarayı bırakmasında yarar vardır. Bu kişilerin özellikle ellerim soğuktan korumaları gerekmektedir. Sinirlenmemeleri için hafif yatıştırıcı ilaçlar kullanabilirler. Bunun yanı sıra damarların daralmasına engel olan bazı ilaçlar da kullanılmaktadır. Raynauld fenomeni vakalarında ise, bilinen etkene yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Raynauld hastalığının tedavisinde, raynauld fenomenine oranla daha çok başarı elde edilmektedir.