Kolesterol bakımından zengin beslenme kalınbağırsak kanserine ortam hazırlar mı?
İnsanlarda bağırsak kanserinin başlıca nedeni sanayileşmiş kentlerin kirli çevre koşullandır. Hastalığa yakalanan topluluklar ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, kolesterolün bağırsak kanserinin oluşumunu kolaylaştırdığını göstermektedir. Sanayileşmiş bir ülke olmasına karşın, Japonya’da sebzeye dayalı beslenme yaygın olduğundan bağırsak kanseri oranı oldukça düşüktür. II. Dünya Savaşı sonrasında Hawaii’ye göç eden Japonlar, orada Amerikalılar gibi ete dayalı beslenme alışkanlığı edinince bu insanlarda ortaya çıkan bağırsak kanseri olgularının oranı Amerika ortalamasına yaklaşmıştır. Güney Afrika’da da kolesterol bakımından zengin besinler tüketen beyazların hastalığa tutulma oranı Siyahlar’a göre daha yüksektir.