Bir ya da birden fazla kas demetinde birden görülebilen; kısa, bazı durumlarda 10 dakikaya varan kasılmalara kramp ismi verilir. Kas kramplarında mineraller önemli yer teşkil eder. Magnezyum, potasyum ve kalsiyum eksiklikleri kramplara zemin hazırlar. Kas krampları genellikle yoğun egzersizler ve dinlenme pozisyonlarında ortaya çıkar.
Kas krampları; ani başlayan ve kişiye oldukça fazla acı veren kas kasılmalardır. Kramp giren uzvumuz oldukça gergin ve dokunmaya karşı bile aşırı duyarlı olur. Kramplar sadece yoğun egzersiz esnasında veya sonrasında meydana gelmez. Şeker hastaları, böbrek hastaları, kalp damar hastalığı olanlar ve gebeler de sıklıkla kramplardan şikayetçidir.
Kaslarımız yürüme, koşma, zıplama vb. hareketleri yapabilmesi için, iskelet sistemine en çok yardımcı olan, en önemli hareket sistemi organlarındandır. Vücudumuzun her yanı kaslarla kaplıdır. Kollarımızın, parmaklarımızın, bacaklarımızın, hatta iç organlarımızın çalışmasında bile, kaslar önemli görevlerdedir. Kaslarımızın bazıları bizim isteğimiz ile çalışırken, bazıları ise bizim isteğimiz dışında çalışırlar.
Kas krampı geçiren birine yapılabilecek en iyi yardım, öncelikle yardım eden kişinin sakin olmasıdır.
krampların kalple ilgisi bulunmamaktadır.
Kramplardan uzak durmak için aşırı sıcak günlerde sıvı tüketimine önem vermeniz gereklidir.